You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

η Καλλιέργεια

Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιείται από την ΔΗΩ. Εκτείνεται σε υψόμετρο 250 έως 650 μέτρων σε 7 διπλανά αμπελοτόπια με φυσικό σύνορο έναν ξεροπόταμο με πλατάνια. Έχει χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-20% και προσανατολισμό γραμμών ανατολή - δύση , ώστε να προστατεύεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους και από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Είναι φυτεμένος γραμμικά με απόσταση από 1 - 1,30μ επί της γραμμής και 2,40μ μεταξύ των γραμμών, εφοδιασμένος με σύστημα άρδευσης για την αντιμετώπιση συνθηκών ακραίας ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350-400 πρέμνα/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία, με υποκείμενο 1103 Paulsen και απόδοση χαμηλή, περίπου 700-800 κιλά/στρέμμα. Το κλάδεμα είναι αμφίπλευρο ή μονόπλευρο Royat (ροαγιά) και ξεκινάει τον Μάρτιο. Η λίπανση γίνεται με βιολογική κοπριά. Η αντιμετώπιση των εχθρών της αμπέλου μόνον με θειάφι και χαλκό. Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά και ξεκινά τέλος Αυγούστου με το Chardonnay ή το Merlot και τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με το Ξινόμαυρο. Στον αμπελώνα έχει εγκατασταθεί τηλεμετρικός μετεωρολογικός σταθμός με πρόβλεψη ασθενειών αμπέλου. Στο www.fieldclimate.com με username: Papagianni και password: Meteo μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την στιγμή στον αμπελώνα του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη.