You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011

Κατηγορία: Οίνος Λευκός. Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Χαλκιδικής.
Από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας. (Δ.Η.Ω)
Παραγωγή: 20.000 αριθμημένες φιάλες εσοδείας 2011
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100% (μια παλιά ελληνική ποικιλία που αναβίωσε την τελευταία δεκαπενταετία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση).
Αμπελώνας: Γραμμικοί ιδιόκτητοιαμπελώνες της οικογένειας Παπαγιάννη στην Αρναία και στην Μαραθούσα της Βόρειας Χαλκιδικής, που επιτρέπουν στην Μαλαγουζιά να εκφραστεί με τον πλέον χαρακτηριστικό και τυπικό τρόπο. Προσανατολισμός γραμμών ανατολή - δύση. Πυκνότητα φύτευσης 350 φυτά / στρέμμα, 1,30 με 2,40 και υποκείμενο 1103 Paulsen. Κλάδεμα αφύπλευρο Royat (ροαγιά).
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες με καλή στράγγιση
Υψόμετρο: Από 350 μέχρι 650 μέτρα.με ελαφρά κλίση (10 & 5%).
Κλίμα: Ηπειρωτικό κλίμα με βαρύ χειμώνα (πολλές βροχοπτώσεις & χιονοπτώσεις ) και ξηρό καλοκαίρι. Το υψόμετρο καθώς και το δάσος που περιβάλει την περιοχή, επηρεάζουν καθοριστικά την υγρασία και την θερμοκρασία στους καλοκαιρινούς μήνες.
Τρύγος: Πρώτη Σεπτεμβρίου στην Μαραθούσα (750 Kgr/στρέμμα)
και 18 Σεπτεμβρίου του 2011 στην Αρναία (200 Kgr/στρέμμα).
Μέση στρεμματική απόδοση 600 Kgr/στρέμμα.
Οινοποίηση: Στα σταφύλια γίνεται  προζυμωτική κρυοεκχύλιση σε ειδικές δεξαμενές (οβάλ) για 24 ώρες στους 10οC. Ακολουθεί πίεση του σταφυλοπολτού σε πιεστήριο κενού, απολάσπωση υπό ψύξη και εμβολιασμός επιλεγμένων στελεχών. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες (16,5οC). Παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του στην δεξαμενή για τουλάχιστον 2 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
Ακλοολικός τίτλος:12,0 %
Σάκχαρα: 7,5 gt/lt
Ολική οξύτητα: 6,5 gr/lt σε τρυγικό οξύ
Οινολόγος: Κοντοπός Θωμάς.
Γευστικά Χαρακτηριστικά: Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας εσπεριδοειδών,ροδάκινου, βερίκοκου,λεμονανθών, γιασεμιού, τριαντάφυλλου γλυκού και τροπικών φρούτων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα,γλυκιά επίγευση και μια μοναδική σαγηνευτική ανθοσμία στόματος. Ένα κρασί με «γυναικεία» φινέτσα.
Συστάσεις σερβιρίσματος: Θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 8ο-10οC και σε μικρό ποτήρι σχήματος τουλίπας για νεαρά λευκά κρασιά
Γευστικοί συνδυασμοί: Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα ενός γεύματος. Συνδυάζεται αρμονικά με χορτόπιτες, κρέπες τυριών, ζυμαρικά με θαλασσινά  και ψητά ψάρια. Ιδανικός συνδυασμός με κοτόπουλο και χοιρινό με άσπρες σάλτσες ή παναριστά. Με ασιατική κουζίνα και γλυκόξινες σάλτσες. Ιδανική για απεριτίφ ή να κλείσει αρμονικά ένα γεύμα συνοδεύοντας τυριά και φρούτα εποχής (μοσχάτο λευκό σταφύλι με κατσικίσια «φέτα») ή και μια φρουτοσαλάτα.
Συστάσεις παλαίωσης: Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, στο πρώτο χρόνο της ζωής του.