Στην Αρναία οι άνθρωποι γιορτάζουν τα προϊόντα της γης με κάθε ευκαιρία. Γιορτή του τσίπουρου, του κρασιού, του μανιταριού, του σιταριού, του μελιού, του έλατου. Όλες με ρίζες που χάνονται στο παρελθόν, αλλά βρίσκουν τη σύγχρονη απεικόνισή τους στις τοπικές συνταγές.
Γαστρονομία
Συνταγές
Υλικά: 1 ½ κιλό κολοκύθια, 1 κούπα ρύζι, 5 αυγά, λίγη ζάχαρη, ½ κιλό γάλα, 1 κούπα τραχανά, αλεύρι (1 ½ κούπα περίπου), αλάτι.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα κολοκύθια, τα περνάμε στον τρίφτη και τα αλατίζουμε. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη, τον τραχανά, το ρύζι και το γάλα. Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι . Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την περιχύνουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει.. Ψήνουμε στους 2000 C για μία ώρα
Συνοδεία κρασιού: Η Πασπαλόπιτα ταιριάζει εξαιρετικά με τα φρέσκα λευκά κρασιά του κτήματος και ιδιαίτερα με τα αρώματα της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ-ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ» και του «ΕΞ-ΑΡΝΩΝ».
Υλικά: ½ αρμαθιά λουβίδια, 3 ξερά κρεμμύδια, 2 σκελ. σκόρδο, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, 1 φλιτζ. ντομάτα, 2 κουτ. γλ. κόκκινο πιπέρι, 2 κουτ. γλ. χοντρό αλάτι.
Εκτέλεση: Τα λουβίδια είναι φασολάκια της περιοχής, τα οποία οι ντόπιοι τα αποξηραίνουν, τα χωρίζουν σε αρμαθιές και τα διατηρούν όλο το χειμώνα.
Μουλιάζουμε για 10-12 ώρες τα λουβίδια σε ζεστό νερό. Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε για μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ως εξής: τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο 3 κρεμμύδια. Τα δυο τα έχουμε χοντροκόψει και το ένα είναι αλεσμένο στο μπλέντερ για να χυλώσει πιο γρήγορα το φαηγτό. Προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο. Ρίχνουμε 2 κουτ. κόκκινο πιπέρι και ένα φλιτζάνι ντομάτα. Στη συνέχεια 1 κουτ. χοντρό αλάτι και λίγο νερό. Ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει στο τσουκάλι με τα λουβίδια. Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα λουβίδια και να πάει η σάλτσα παντού.
Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
Συμβουλή: Το κόκκινο πιπέρι δεν το ρίχνουμε από την αρχή στο τσιγάρισμα για να μη καεί.
Συνοδεία κρασιού: Το «Claudia Papayianni Ροζέ» και το «Εξ Αρνών Ερυθρό»,που είναι χωρίς βαρέλι, αποτελούν ιδανική συντροφιά για τα Λουβίδια.
Παραδοσιακά τα λουβίδια συνοδεύονται με σκορδαλιά
Υλικά: 600γρ. φρέσκα μανιτάρια ή 1 κονσέρβα μεγάλη, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, χυμό 2 λεμονιών, 1 μαρούλι μέτριο ψιλοκομμένο, λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά), 4 φλυτζάνια νερό, 4 κουταλιές ταχίνι (ή ένα αυγό), 1 φλυτζάνι λάδι.
Εκτέλεση: Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο, αν είναι μεγάλα, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι, όπου τα σοτάρουμε ώσπου να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε λίγο σπανάκι, μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό, το ανάλογο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν. Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει καλά και σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας λίγο ωμό σούπας. ‘Οταν «ασπρίσει» το ταχίνι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεία κρασιού: Οι σούπες είναι από τα πιο απαιτητικά πιάτα για να τα συνδυάσει κανείς με κάποιο τύπο κρασιού. Δοκιμάσαμε την Μανιταρόσουπα με το «Εξ Αρνών Λευκό» και με το “CP Λευκό” και θεωρούμε ότι αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές.
Υλικά: 1 κατσικάκι 8 κιλά περίπου, συκωτάκια και έντερα ψιλοκομμένα, τη σκέπη από το κατσικάκι, 2 κιλά σπανάκι ή 2 κιλά άγρια χόρτα, 4 ματσάκια κρεμμυδάκια, 3 κούπες ρύζι γλασσέ, 1 κούπα σταφίδες, 1 κούπα λάδι, πιπέρι κόκκινο, δυόσμος, λίγη κανέλλα, αλάτι, πιπέρι μαύρο.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια, τα συκωτάκια, το δυόσμο, το πιπέρι, την κανέλλα και το αλάτι και τα σοτάρουμε. Μετά ρίχνουμε τα χόρτα, το ρύζι και τις σταφίδες. Αφού πρώτα καθαρίσουμε και αλατοπιπερώσουμε το κατσικάκι, το γεμίζουμε με την παραπάνω γέμιση. Το ράβουμε και το βάζουμε στο ταψί με δυο ποτήρια νερό. Το σκεπάζουμε με τη σκέπη του. Αλείφουμε με βούτυρο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερο από τρεις ώρες.
Συνοδεία κρασιού: Το «Λευκό Claudia Papayianni» είναι ο καταλληλότερος συνοδός στο πιάτο αυτό ,αν όμως επιθυμείτε ερυθρό , τα ερυθρά κρασιά του κτήματος όπως το «Claudia Papayianni Ερυθρό» ,το «CP Ερυθρό» και το «ΝΙΚΟΛΑΣ-MERLOT» ολοκληρώνουν την γευστική απόλαυση αυτού του πιάτου.
Υλικά: 1 κ. μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι), μανιτάρια δροστάρια (ή πορτομπέλο), αποξηραμένα μανιτάρια καλογεράκια βασιλικά (ή βασιλομανίταρα), 2-3 κλωναράκια μαϊντανό, 2-3 κλωναράκια άνηθο, 2 ξερά κρεμμύδια, 1 ντομάτα, 2 φλιτζ. ντοματοπελτέ, 1 ½ κουτ. γλ. κόκκινο πιπέρι γλυκό, 1 κουτ. αλάτι, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο.
Εκτέλεση: Πλένουμε τα δροστάρια με άφθονο νερό. Βάζουμε σε χλιαρό νερό τα καλογεράκια για μια – δύο ώρες μέχρι να φουσκώσουν. Κόβουμε το κρέας σε φέτες. Κόβουμε τη ντομάτα και τα κρεμμύδια σε κύβους. Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Στη συνέχεια καβουρντίζουμε το κόκκινο πιπέρι για να βγάλει όλα τα αρώματα του. Ρίχνουμε μέσα το κρέας και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ, 1 ποτήρι νερό και μια κουτ. αλάτι.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει για 20 λεπτά. Αφού βράσει, το βγάζουμε και το βάζουμε στη γάστρα. Στο ζουμί που έχει μείνει στη κατσαρόλα ρίχνουμε τα καλογεράκια, που έχουμε σουρώσει καλά, για να βράσουν. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια γεμίζουμε όσο χώρο έχει μείνει στο πάτο της γάστρας με δροστάρια. Βάζουμε τα καλογεράκια πάνω από τα δροστάρια και στη συνέχεια περιχύνουμε με το ζουμί της κατσαρόλας. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να βράσουν και τα δροστάρια. Ψήνουμε στους 200 °C.
Συνοδεία κρασιού: Δοκιμάστε να συνδυάσετε αυτή τη συνταγή με τα ερυθρά κρασιά του κτήματος όπως «Claudia Papayianni Ερυθρό» ,το «CP Ερυθρό» ή με το «ΝΙΚΟΛΑΣ-MERLOT».
Πρόκειται για μια πολύ παλιά παραδοσιακή πασχαλιάτικη συνταγή της Χαλκιδικής.
Διαλέξτε μια σπάλα και ένα μπουτάκι από ένα μικρό αμνοερίφιο και κόψτε τα κομμάτια. Βράστε τα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τραβήξτε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε ένα ευρύχωρο πήλινο σκεύος φούρνου. Συνεχίστε το ψήσιμο του κρέατος στο φούρνο προσθέτοντας μόνο λίγο βούτυρο και ελάχιστο ζωμό από το ίδιο το κρέας. Σοτάρετε μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο άνηθο με δυο κουταλιές βούτυρο και προσθέτετε δυο-τρία φλιτζάνια ρύζι να «γυαλίσει», αποκτώντας παράλληλα μια καβουρντισμένη γευστική νότα. Αφαιρέστε το αρνάκι, που σχεδόν έχει ψηθεί, και απλώστε το μίγμα του ρυζιού μαζί με 10 – 12 ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στη «βάση» του πήλινου σκεύους. Ανοίξτε μια μικρή αγκαλιά μέσα στο ρύζι και τοποθετήστε ξανά το κρέας. Μουσκέψτε με 7 – 8 φλιτζάνια ζωμό, δώστε μια τελευταία πικάντικη νότα με μερικούς κόκκους μπαχάρι, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοψηθεί.
Συνοδεία κρασιού: Τόσο το «Claudia Papayianni Ερυθρό» όσο και το «Claudia Papayianni Λευκό» , που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, είναι δύο κρασιά που ταιριάζουν απόλυτα με το Ψήμα.
Υλικά: 300 γρ. Ζάχαρη, 250 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής απύρηνες, 200 γρ. Νερό, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμός από 1 λεμόνι, 2-3 τεμάχια κάρδαμο
Εκτέλεση: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις ελιές και τις ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα με το χυμό του λεμονιού και το κάρδαμο. Βράζουμε το γλυκό έως ότου «δέσει» το μείγμα (102°C).
Συνοδεία δροσερού νερού από τις πολλές βρύσες της περιοχής.