Το 2003 ξεκινάμε μελέτη των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Αρναίας με την καθοδήγηση του τμήματος αμπελουργίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εγκατάσταση αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις περιοχές Αρναία και Μαραθούσα. Στόχος η παραγωγή ‘terroir’ οίνων υψηλής ποιότητας που – σύμφωνα με την φιλοσοφία της Κλαούντια – θα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους και θα βασίζονται στην εφαρμογή των αρχών της βιολογικής γεωργίας.
Το Αμπέλι
Το 2003 ξεκινάει μελέτη των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Αρναίας με την καθοδήγηση του τμήματος αμπελουργίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εγκατάσταση αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις περιοχές Αρναία και Μαραθούσα. Στόχος η παραγωγή ‘terroir’ οίνων υψηλής ποιότητας που – σύμφωνα με την φιλοσοφία της Κλαούντια – θα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους και θα βασίζονται στην εφαρμογή των αρχών της βιολογικής γεωργίας.
το Μικροκλίμα
Η περιοχή που επιλέχτηκε για να φυτευτούν τα αμπέλια του κτήματος απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας, στους πρόποδες του Χολομώντα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιονοπτώσεις που εξασφαλίζουν στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και ζεστό καλοκαίρι. Η άνοιξη έχει αναλογικά λιγότερες βροχοπτώσεις, αλλά η καλή ηλιοφάνεια και οι βορειοδυτικοί άνεμοι κυμαινόμενης έντασης, απομακρύνουν την ομίχλη και τους όψιμους παγετώνες συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνισης ασθενειών. Το καλοκαίρι είναι ξηρό με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εναλλάσσονται με χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αποτέλεσμα της γειτνίασης με το Χολομώντα, το πράσινο βουνό της Χαλκιδικής. Οι συνθήκες αυτές βοηθούν στην αργή και τεχνολογική ωρίμανση των σταφυλιών, ιδανική για ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας και στην επίτευξη του αρωματικού δυναμικού των λευκών ποικιλιών.
Τα εδάφη του αμπελώνα είναι αμμοπηλώδη και τα αργιλοπηλώδη μέσης σύστασης. Φτωχά σε οργανική ουσία, με καλή διαπερατότητα στο νερό της βροχής.
Το υπέδαφος είναι ασβεστώδες και επιτρέπει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε μεγάλο βάθος για την αναζήτηση των ιχνοστοιχείων.
Το μικροκλίμα συντελεί στη δημιουργία κρασιών με πλούσιο χρώμα, έντονα αρώματα και καλά δομημένες τανίνες που βοηθούν την επιδεκτικότητα παλαίωσής τους.
οι Ποικιλίες
Το 2003 ξεκίνησε η εγκατάσταση του Syrah – γαλλική ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, που γίνονται πιο πολύπλοκα όταν περάσει από βαρέλι και του Grenache Rouge ερυθρή ποικιλία ισπανικής καταγωγής, δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο και έντονα φρουτώδη.
Οι φυτεύσεις συνεχίστηκαν με Ασύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα που δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και πολύ ευχάριστο άρωμα εσπεριδοειδών. Παράλληλα η Μαλαγουζιά, η εμβληματική λευκή ελληνική ποικιλία, που αναβίωσε την τελευταία δεκαπενταετία με επίκεντρο τη Χαλκιδική και δίνει οίνους με έντονο αρωματικό χαρακτήρα φρούτων και λουλουδιών.
Ο “βασιλιάς της Μακεδονίας”, η πολυδύναμη ερυθρή ελληνική ποικιλία το Ξινόμαυρο, επιλέχτηκε ως βάση πολλών χαρμανιών του Κτήματος.
Οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν με τις γαλλικές κοσμοπολίτικες ποικιλίες Chardonnay, που μπορεί να δώσει πολύπλοκα λευκά λιπαρούς οίνους με πλούσιο σώμα, το Viognier, που δίνει έντονα αρωματικά, πλούσια σε σώμα λευκούς οίνους, το Merlot, οίνους έντονα ερυθρούς, μαλακούς επιδεκτικούς παλαίωσης και με το Cabernet Sauvignon, την κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία του Bordeaux που δίνει κρασιά δυναμικά, με τανίνες που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο βαρέλι.
η Καλλιέργεια
Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, εκτείνεται σε υψόμετρο 250 έως 650 μέτρων σε 7 διπλανά αμπελοτόπια με φυσικό σύνορο έναν ξεροπόταμο με πλατάνια. Έχει χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-20% και προσανατολισμό γραμμών ανατολή – δύση, ώστε να προστατεύεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους και από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Είναι φυτεμένος γραμμικά με απόσταση από 1 – 1,30 μ. επί της γραμμής και 2,40 μ. μεταξύ των γραμμών, εφοδιασμένος με σύστημα άρδευσης για την αντιμετώπιση συνθηκών ακραίας ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350-400 πρέμνα/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία, με υποκείμενο 1103 Paulsen και απόδοση χαμηλή, περίπου 700-800 κιλά/στρέμμα. Το κλάδεμα είναι αμφίπλευρο ή μονόπλευρο Royat και ξεκινάει τον Μάρτιο. Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά και ξεκινά τέλος Αυγούστου με το Chardonnay ή το Merlot και τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με το Ξινόμαυρο.