Τόπος

Τόπος

Η Αρναία είναι ένα ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, στο δάσος του Ταξιάρχη.
Το όνομα του χωριού είναι πολύ πρόσφατο και χρονολογείται από το 1928. Μέχρι τότε το χωριό ονομαζόταν Λιαρίγκοβη. Το όνομα Αρναία προέρχεται από την συγχώνευση των ονομάτων των αρχαίων πόλεων Αυγαία και Αρναί, που υπήρχαν εδώ.

Η Λιαρίγκοβη ήταν μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου. Οι κάτοικοί του διέπρεψαν ως σπουδαίοι μεταλλουργοί, αφού η Λιαρίγκοβη ήταν – μαζί με τα Σιδερόκαψα – το μεγαλύτερο από τα Μαντεμοχώρια.

Το χωριό, που ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, ήταν γεμάτο από όμορφα σπίτια. Στα πλακόστρωτα δρομάκια του υπήρχαν περίπου 30 πέτρινες βρύσες με δροσερό νερό από το Χολομώντα.

Σήμερα, ωστόσο, έχουν διασωθεί αρκετά από τα μέσα του 19ου αι. Από τα ομορφότερα είναι αυτά του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, μοναδικό αρχοντικό, χτισμένο από Ηπειρώτες μαστόρους, πραγματικό στολίδι, όπου στεγάζεται η λαογραφική συλλογή.

Απαράμιλλης αρχιτεκτονικής είναι και το σχολείο του 1871 – το παλιότερο της Χαλκιδικής -, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και δίπλα ο ναός του Αγίου Στεφάνου, επίσης του 19ου αι.

το Κλίμα

Η Αρναία έχει ηπειρωτικό κλίμα με βαρύ χειμώνα και ξηρό καλοκαίρι. Το υψόμετρο καθώς και το δάσος που την περιβάλλει επηρεάζουν καθοριστικά τις θερμοκρασίες της περιοχής. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κλίματος στην Αρναία είναι οι πολλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες τις καλοκαιρινές νύκτες.

η Περιήγηση

Η Αρναία είναι ιστορικός οικισμός, αναζωογονητικός προορισμός για όσους αναζητούν τη ξεκούραση και την ηρεμία. Είναι χτισμένος ανάμεσα σε δύο βουνά, το Χολομώντα και το Δρεβενίκο και περιβάλλεται από δάση. Απέχει μόλις 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη.

Πλακόστρωτα δρομάκια, διώροφα παραδοσιακά οικήματα και ανακαινισμένα αρχοντικά, μικρά μαγαζάκια και καφενεία περιμένουν φιλόξενα τον επισκέπτη.

Η Αρναία φημίζεται για τις οικοτεχνίες της: χειροποίητα υφαντά, ευωδιαστό μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, φρέσκες χωριάτικες χυλοπίτες και τραχανάς.

Περίπατοι, εκκλησίες και ξωκλήσια, πανηγύρια όλο το χρόνο και άνθρωποι που τιμούν τη γη. Αυτό είναι το πρόσωπο της.

  • Αξιοθέατα
  • Αρχαιολογικοί Χώροι
  • Φαγητό
  • Διασκέδαση
  • Διαμονή
  • Εκδρομές – Διαδρομές – Σπορ
  • Εκδηλώσεις