Το Αμπέλι

Το Αμπέλι

Το 2003 ξεκινάμε μελέτη των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Αρναίας με την καθοδήγηση του τμήματος αμπελουργίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εγκατάσταση αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις περιοχές Αρναία και Μαραθούσα. Στόχος η παραγωγή ‘terroir’ οίνων υψηλής ποιότητας που – σύμφωνα με την φιλοσοφία της Κλαούντια – θα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους και θα βασίζονται στην εφαρμογή των αρχών της βιολογικής γεωργίας.

το Μικροκλίμα

Η περιοχή που επιλέχτηκε για να φυτευτούν τα αμπέλια του κτήματος είναι στα δυτικά, λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, πολλές βροχές και χιονοπτώσεις που εξασφαλίζουν στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και ζεστό καλοκαίρι. Η άνοιξη έχει αναλογικά λίγες βροχοπτώσεις, αλλά η καλή ηλιοφάνεια και οι βορειοδυτικοί άνεμοι κυμαινόμενης έντασης, απομακρύνουν την ομίχλη και τους όψιμους παγετώνες συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών. Το καλοκαίρι είναι ξηρό με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εναλλάσσονται με χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αποτέλεσμα της γειτνίασης με το Χολομώντα, το πράσινο βουνό της Χαλκιδικής. Οι συνθήκες αυτές βοηθούν στην αργή και φυσιολογική ωρίμανση των σταφυλιών, ιδανική για ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αρωματικού δυναμικού των λευκών ποικιλιών.

Τα εδάφη του αμπελώνα διακρίνονται σε δύο ομάδες. Τα αμμοπηλώδη και τα αργιλοπηλώδη μέσης σύστασης. Σχετικά ουδέτερα ως αλκαλικά, φτωχά σε οργανική ουσία, με καλή διαπερατότητα στο νερό της βροχής, είναι πλούσια σε σίδερο και σε μαγνήσιο.

Το υπέδαφος είναι ασβεστώδες και επιτρέπει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε μεγάλο βάθος για την αναζήτηση των ιχνοστοιχείων.

Το συγκεκριμένο έδαφος σε συνδυασμό με το υπέδαφος συντελούν στη δημιουργία κρασιών με πλούσιο χρώμα, έντονα αρώματα και καλά δομημένες τανίνες που βοηθούν την επιδεκτικότητα παλαίωσής τους.

οι Ποικιλίες

Το 2003 ξεκίνησε πρώτα η εγκατάσταση του Syrah (προφ. Σιρά – γαλλική ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, μέτριας οξύτητας, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων που γίνονται πιο σύνθετα όταν περάσει από βαρέλι) και του Grenache Rouge (προφ. Γρενάς ρούζ -, ερυθρή ποικιλία ισπανικής καταγωγής, δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο φρουτώδη, μέτριας οξύτητας και σώματος, λίγο άτονα χρωματικά) Η Grenache σε συνοινοποίηση με το Syrah μας δίνει ένα υπέροχο ροζέ.

Οι φυτεύσεις συνεχίστηκαν με Ασύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα που δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα,  πολύ ευχάριστο άρωμα εσπεριδοειδών. Παράλληλα μπήκε η Μαλαγουζιά, μια λευκή παλιά ελληνική ποικιλία που αναβίωσε την τελευταία δεκαπενταετία με επίκεντρο τη Χαλκιδική και δίνει στα κρασιά έντονο αρωματικό χαρακτήρα φρούτων και λουλουδιών, με μέτρια οξύτητα.

Για ερυθρές ελληνικές ποικιλίες  επιλέχθηκε η «βασίλισσα της Μακεδονίας» το  Ξινόμαυρο που σαν πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων και να αποτελέσει τη βάση πολλών χαρμανιών.

Οι τελευταίες φυτεύσεις έγιναν με τις γαλλικές κοσμοπολίτικες ποικιλίες Chardonnay (προφ. Σαρντονέ) που μπορεί να δώσει πολύπλοκα λευκά λιπαρά κρασιά με πλούσιο σώμα ιδιαίτερα όταν δουλευτεί σε βαρέλι, το Viognier (προφ. Βιονιέ) που δίνει έντονα αρωματικά, πλούσια σε σώμα λευκά κρασιά, το Merlot (προφ. Μερλό) με κρασιά έντονα ερυθρά, μαλακά επιδεκτικά παλαίωσης και με το Cabernet Sauvignon (προφ. Καμπερνέ Σωβινιόν) την κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία του Bordeaux που δίνει κρασιά δυναμικά, τανικά που εξελίσσονται με την παραμονή τους στο βαρέλι.

η Καλλιέργεια

Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων. Εκτείνεται σε υψόμετρο 250 έως 650 μέτρων σε 7 διπλανά αμπελοτόπια με φυσικό σύνορο έναν ξεροπόταμο με πλατάνια. Έχει χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-20% και προσανατολισμό γραμμών ανατολή – δύση , ώστε να προστατεύεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους και από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Είναι φυτεμένος γραμμικά με απόσταση από 1 – 1,30μ επί της γραμμής και 2,40μ μεταξύ των γραμμών, εφοδιασμένος με σύστημα άρδευσης για την αντιμετώπιση συνθηκών ακραίας ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350-400 πρέμνα/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία, με υποκείμενο 1103 Paulsen και απόδοση χαμηλή, περίπου 700-800 κιλά/στρέμμα. Το κλάδεμα είναι αμφίπλευρο ή μονόπλευρο Royat (ροαγιά) και ξεκινάει τον Μάρτιο. Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά και ξεκινά τέλος Αυγούστου με το Chardonnay ή το Merlot και τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με το Ξινόμαυρο.

το Τοπογραφικό

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ:

  • SYRAH
  • GRENACHE ROUGE
  • ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
  • ΑΣΥΡΤΙΚΟ
  • CABERNET SAUVIGNON
  • MERLOT
  • CHARDONNAY
  • ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
  • VIOGNIER