Οινοποιείο

Οινοποιείο

Οινοποιείο

Τον Νοέμβριο του 2006 μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ξεκίνησε η κατασκευή του Οινοποιείου κάλυψης 3.300τμ σε ένα αγροτεμάχιο 35 στρεμμάτων.

Το Δεκέμβριο του 2007 ολοκληρώνεται και περιλαμβάνει, χώρο παραλαβής πρώτης ύλης, οινοποίησης και εμφιάλωσης. Τις αποθήκες πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Το χημείο και χώρο πειραματικών μικροοινοποιείσεων. Το υπόγειο κελάρι-κάβα 900 τμ με πλυντήριο βαρελιών. Αίθουσα πολυθεάματος και γευσιγνωσίας και έναν χώρο όπου προβάλλονται-πωλούνται, εκτός από τα κρασιά του κτήματος, και άλλα τοπικά προϊόντα.

Το επισκέψιμο τμήμα περιλαμβάνει την αίθουσα οινοποίησης και εμφιάλωσης, γευστική δοκιμή στο υπόγειο κελάρι, δίπλα στα βαρέλια και τον χώρο, όπου  τα κρασιά του κτήματος προβάλλονται και πωλούνται.

Εγκαταστάσεις & Εξοπλισμός

Η σημερινή δυναμικότητα του Οινοποιείου «Κλαούντια Παπαγιάννη» είναι 200.000 φιάλες με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής  μέχρι 800.000 φιάλες.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει εκραγιστήριο, αντλίες μεταφοράς σταφυλοπολτού, μούστου και κρασιού, κοχλίες μεταφοράς βροστρίχων και στεμφύλων. Πνευματικό πιεστήριο 5 τόνων κλειστού τύπου. Φίλτρο γης διατόμων, πλακών και μεβρανών.

Ο χώρος της οινοποίησης αποτελείται από 17 ανοξείδωτες δεξαμενές απολάσπωσης – ζύμωσης και αποθήκευσης. 7 ανοξείδωτους οινοποιητές με έμβολα, έναν οινοποιητή τύπου Ganimede. Δύο ανοξείδωτες δεξαμενές κρυοκχύλισης και 2 σταθεροποιητές, συνολικής  χωρικότητας 150.000 λίτρων. Όλες οι δεξαμενές είναι αυτόματης και αυστηρά ελεγχόμενης ψύξης-θέρμανσης, μέσου εναλάκτη και κεντρικού συστήματος ελέγχου των θερμοκρασιών, διαθέτουν και δίκτυο αζώτου.

Υπάρχει υπερσύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης, καψυλλιέρα και ετικετέζα.

Στις δύο αποθήκες υπάρχει ψύξη–θέρμανση για την δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλον συντήρησης. Τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες, συσκευασμένα σε κιβώτια χάρτινα ή ξύλινα μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η κάβα και το οινοφυλάκειο, εκτείνονται σε έναν ενιαίο υπόγειο χώρο 900τμ, με ιδανικές συνθήκες παλαίωσης, ωρίμανσης και συντήρησης με σταθερή θερμοκρασία 140oC και 80% περίπου υγρασία καθ’όλη  τη διάρκεια του χρόνου, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού. Η κάβα φιλοξενεί 104 δρύινα βαρέλια τύπου Allier & Nevers. Η πλειοψηφία των βαρελιών είναι γαλλικής προέλευσης, ενώ υπάρχουν και 20 αμερικάνικα.